Wat betekent IAPS nu eigenlijk?

IPSC is een actieve vorm van de schietsport.
Normaal  wordt er geschoten met echte vuurwapens waar een vergunning voor vereist is.
Hierbij is het belangrijk om een gulden middenweg te vinden tussen enerzijds precisie en anderzijds snelheid. 
Beide eigenschappen goed combineren om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen.
De term die bij airsoft wordt gebruikt is IAPS of IAPS. 
IAPS = International Airsoft Practice Shooting

De doelen of targets

Er wordt op diverse doelen geschoten. Deze doelen bestaan uit gestandariseerde kaarten en metalen omvallende doelen, "poppers" genaamd. De wedstrijden houden in dat er zogenaamde parcours of stages worden uitgezet. Deze parcours houden in dat er verschillende doelen op verschillende afstanden geplaatst worden. Tijdens het schieten van zo een parcour is het ook mogelijk dat je je zal moeten verplaatsen of bepaalde houdingen moet innemen.
Heel belangrijk is het om je schoten te tellen omdat het ook mogelijk is dat een parcour op zulke wijze is opgezet dat je ook van magazijn dient te wisselen.

Parcourschieten

Parcourschieten is een vrije vorm in de schietsport. Het is de free-style van de schietsport. Dit wil zeggen dat de schutter vrij is om het parcour te schieten op zijn eigen goeddunken. Weliswaar binnen de gestelde voorwaarden
en regels. Hij bepaalt dus zelf hoe hij het opgestelde parcour schiet tenzij anders bepaalt tijdens de briefing (MANDATORY).

Op elke wedstrijd kunnen (mogelijk) andere parcours uitgezet worden. Het is ook niet mogelijk om op voorhand deze parcours in te oefenen. Wel wordt er net voor het schieten het parcour voorgesteld aan de schutter die dan moet
memoriseren hoe hij het parcour dient te schieten. Dus om het nog wat moeilijker te maken komt er bij precisie en snelheid ook nog het element strategie bij.